wp0ac3e520.png
wpc9aa38eb.gif
wpc9aa38eb.gif

Expositie

wpc9aa38eb.gif

Links

Contact

Historie

Home

wpc9aa38eb.gif
wpcbe96d33.gif

Procédé

wp1a37797e.gif

Galerie

wp099f9f38.gif

Het procédé in vogelvlucht

 

Het vervaardigen van een Daguerreotypie kan op z'n zachtst gezegd uitmuntend vakwerk worden genoemd. Een koperen plaat wordt allereerst grondig met de hand gedurende een aantal uren gladgepolijst. Het ontstane spiegelgladde oppervlak wordt daarna verzilverd waardoor er een 99,9% zuivere zilverlaag hecht aan het koperen oppervlak. Hierna vindt weer een proces plaats van langdurig handmatig polijsten, waarbij voorzichtigheid is geboden, er mag immers niet door de zilveren laag heen gepolijst worden. Hierna wordt de plaat lichtgevoelig gemaakt in zuivere jodiumdamp. Na belichting wordt het geheel ontwikkeld in kwikdamp. Na nog enkele behandelingen is de afbeelding zichtbaar en "af".

Nadat de Daguerreotypie klaar is, wordt deze geplaatst in een luchtdicht afgesloten cassette om oxidatie door inwerking van de buitenlucht te voorkomen. Omdat Ortelee erg veel waarde hecht aan de originaliteit van de “Daguerreo”, heeft hij zich de techniek meester gemaakt die hiervoor in de eerste helft van de 19e eeuw werd toegepast. Een handgeschilderd passe-partout op glas, waar uit de verf met de hand een motief is gesneden. Standaard wordt de kleur zwart gebruikt, waarbij het motief in goudkleur is ingeschilderd. Het geheel wordt hierna luchtdicht afgesloten en omlijst is een prachtige zwart gelakte lijst.

 

Over het Daguerreotypie proces is uitgebreide informatie te vinden op de site van de The international Daguerreian Society

 

 

 

wpd45b0c6b.jpg

 

wp967db918_0f.jpg

De Daguerreotypie